Trainen / fietsen met een vermogensmeter

In het profpeloton zijn ze niet meer weg te denken. De vermogensmeters. Ook steeds meer amateur wielrenners, triatleten en recreatieve racefietsers gaan met een vermogensmeter fietsen.

Het meten van je vermogen is de meest zuivere meting van je intensiteit waarmee je op dat moment fietst. En wordt uitgedrukt in Watt. Je hartslag namelijk hangt van veel factoren af. Ben je fit, heb je stress, druk op het werk, slechte nachtrust, omgevingstemperatuur, ziek geweest, vermoeid etc etc. Allemaal factoren die van invloed zijn op je (rust) hartslag. Vermogen is altijd zuiver, of je nu slecht geslapen hebt, vermoeid bent, 20 jaar oud of 65 jaar oud, een Watt is een Watt.

Er zijn verschillende soorten vermogensmeters, die op verschillende manieren je vermogen berekenen. Welke nu voor jou het meest geschikt is hangt van je fiets af, en natuurlijk je budget. Vermogensmeters zijn er al vanaf €350. Maar meer dan €1300 uitgeven kan ook.

Ook belangrijk is te weten of je beide benen gelijkwaardig zijn. Ben je in balans als het gaat om de krachtverdeling tussen links en rechts. Veel vermogensmeters meten alleen links. Deze zijn goedkoper dan vermogensmeters die links en rechts meten. Aandachtspunten bij het kiezen van een vermogensmeter:

  • Wil je op de crank, welk merk crank heb je dan? Op sommige direct mount racefietsen met een rem achter het bracket, past geen crank met vermogensmeting.
  • Kies je voor pedaal vermogensmeting, krijg je andere schoenplaatjes. Wil je dat?
  • Vermogensmeters werken altijd op batterij. Soms oplaadbaar. Levensduur is verschillend.
  • Wil je ook je pedaaltechniek analyseren?

Als je bij The Cycling Expert een vermogensmeter koopt, help ik je met de juiste keuze maken. Merken die The Cycling Expert verkoopt:

Interesse

Heb je interesse? Maak dan een afspraak met mij, dan zal ik je een aanbieding doen.

stages vermogensmeter

Stages  (crank)

vermogensmeter stages powermeter

4iiii vermogensmeter

4iiii presicion (crank)

vermogensmeter 4iiii powermeter

favero vermogensmeter

Bepro/Favero Assioma en Assioma Duo (pedalen, links of links en rechts meting)

vermogensmeter assioma duo

powertap vermogensmeter

Powertap P1S en P1 (pedalen)

vermogensmeter-pedals_p1_front

powerpod vermogensmeter

PowerPod (meetunit aan het stuur, berekend het totaal geleverde vermogen)

vermogensmeter powerpod